Toen Jan Koenen op 29 januari 1992 overleed was hij 63 jaar oud. Dat hiermee niet alleen een sympathiek mens maar ook een begaafd en veelzijdig kunstenaar verdween, was slechts in beperkte kring bekend. Deze begaafdheid en veelzijdigheid kwamen tot uitdrukking in zijn sterk creatief vermogen en zijn vakkundige beheersing van diverse materialen en technieken.

Enkele jaren voor zijn dood is hij er toe over gegaan, zijn herinneringen aan de tweede wereldoorlog in tekeningen vast te leggen. Voor een goed begrip van deze tekeningen, die de situatie schetsen vanaf 17 september 1944, is een beknopte lokaal-historische toelichting nuttig.

Op 17 september 1944 landde -in het kader van de operatie Market-garden- het 505-de Parachute Regiment van de 82ste Airborne Divisie in de omgeving van Groesbeek. In de daarop volgende aanvallen en tegenaanvallen kwamen de Amerikanen tot aan de dorpsgrens van Milsbeek, maar de verwachte bevrijding bleef uit. Milsbeek en omgeving lagen in de frontlinie, waarop de Duitsers in oktober 1944 besloten tot evacuatie van de streek. Duizenden mensen maakten een bizarre tocht via Goch naar de Achterhoek, van waaruit men over het land uitwaaierde. Jan Koenen belandde bij een gezin in Harmelen. Op 6 februari 1945 startte Operatie Veritable, die al snel leidde tot de bevreiding van het ontvolkte Milsbeek. Pas in de zomer van 1945 kon de familie Koenen terugkeren om -als zovelen- te ontdekken dat de ouderlijke hoeve inmiddels in een puinhoop veranderd was.

Het is de bedoeling om op deze web-site binnenkort meer werk van Jan  te laten zien. Behalve tekeningen en schilderijen maakte hij ook indrukwekkende staalplastieken en - samen met zijn zwager Wim Jansen en later ook diens zoon Mart Jansen in  Pottenbakkerij de Vuurvogel - prachtig keramiek.